• 95 переглядів
Домашнє вино із чорної смородини

Натуральна, ароматна, приємна на смак, без консервантів. Домашнє вино із чорної смородини зробити зовсім нескладно. Необхідно лише дотримуватися простих правил і дотримуватися пропорцій інгредієнтів та чистоти посуду.
Рецепт на:
8 порцій
Час приготування
Інгредієнти
Порцій:
8
Покрокове приготування
Крок 1
Як зробити домашнє вино з чорної смородини? Підготуйте інгредієнти за списком. Чорну смородину для приготування такого напою бажано використати солодкі сорти. Але оскільки в будь-якому випадку це ягода досить кисла, додавання цукру обов'язково. Ягоди можна використовувати свіжі або заморожені, але попередньо не мити перед заморозкою.
Крок 2
Ягоди чорної смородини ретельно переберіть, видаліть листочки, сміття та зіпсовані ягоди, але не мийте. Не можна допустити проникнення мікробів у заготівлю вина, але потрібно зберегти природні «винні» дріжджі, що є на поверхні шкірки ягід, саме завдяки їм почнеться бродіння та отримання готового вина. Ягоди потрібно подрібнити блендером, ручною товкачем або перекрутити через м'ясорубку.
Крок 3
Тиснені ягоди перекладіть у скляний посуд. Для приготування вина не можна використовувати пластикову або металеву ємність, інакше сік, сусло або готове вино може ввібрати в себе запах цього посуду, або станеться окислення. У теплій кип'яченій воді розчиніть половину цукру і залийте цим сиропом ягоди так, щоб вміст не перевищував дві третини всього обсягу ємності, оскільки почнеться активне бродіння.
Крок 4
Затягніть шийку марлею або надягніть гумову рукавичку, в одному пальці якої зробіть невеликий отвір. Залиште заготовку в темному місці кімнатної температури на чотири дні в середньому. Краще довше дати бродити суслу, щоб мезга віддала весь сік.
Крок 5
За цей час раз на день потрібно перемішувати вміст ємності лопаткою, щоб прискорити бродіння. Потім сусло, що забродило, відфільтруйте від ягідної мезги, процідивши його через марлю. Мезгу викиньте, а сусло знову злийте у банку.
Крок 6
На банку надягніть гумову рукавичку або встановіть за наявності гідрозатвору. На цьому етапі можна спробувати сусло на смак і при необхідності додати трохи з цукру, що залишився, розчинивши його в рідині і перемішавши лопаткою. Поставте ємність із заготівлею вина у темне місце з температурою від 16 до 25 градусів і залиште на 2-3 тижні. Раз на тиждень перевіряйте стан напою і щоразу додавайте частинами цукор, що залишився.
Крок 7
Коли бродіння повністю закінчиться, процідіть напій через марлю, складену в кілька шарів, і розлийте по скляних пляшках. Пляшки закрийте та заберіть у темне прохолодне місце, наприклад, у льох для тихого бродіння. Витримайте вино близько 2-3 місяців. За цей час раз на три-чотири тижні вино потрібно проціджувати з осаду. На смак можна ще додавати цукор для приготування, наприклад, десертного напою.