ГоловнаРецептиМолочні продукти / Сир без молока домашній

Легкий, простий, апетитний, зі звичайних продуктів! Сир без молока домашній, приготований удома, смачніший і корисніший за покупний, він абсолютно натуральний, у ньому немає жодних добавок. Зварити його вийде без особливого клопоту. Для цього знадобляться доступні всім інгредієнти.

Рецепт на:
6 порцій
Час приготування
3 години

Інгредієнти

Порцій:
6

Покрокове приготування

Крок 1
Як зробити домашній сир без молока? Підготуйте продукти. Сир краще візьміть жирний сільський, з магазинного сир може не вийти. Вершкове масло - якісне, без добавок, що відповідає ГОСТу.
Крок 2
В окремому посуді змішайте сир, яйце, сіль і соду. Я м'яла прямо рукою, щоб розім'яти всі грудочки в сирі. Можете пробити масу занурювальним блендером.
Крок 3
На плиті спорудіть водяну баню. Візьміть велику каструлю, налийте в неї воду до половини об'єму і поставте на вогонь. Після закипання води встановіть зверху миску такого розміру, щоб краї трималися за бортики каструлі. Вогонь зменшіть. Водяна баня готова. Покладіть у миску вершкове масло і розтопіть його.
Крок 4
Додайте до масла сирну масу, перемішайте.
Крок 5
При постійному помішуванні варіть масу до повного розплавлення сиру. Вона має стати однорідною і рідкою. Я мішала вінчиком.
Крок 6
Після того, як це станеться, продовжуйте варити сир далі. Вариться він досить довго, мінімум 30 хвилин, час від часу масу треба помішувати.
Крок 7
Якщо ви будете варити сир 30 хвилин - то він вийде м'який, дуже схожий на плавлений сирок Дружба. Для отримання твердого сиру варіть 45-50 хвилин. Маса добре увариться і загусне, що видно на фото. Слідкуйте за рівнем води в каструлі, якщо вона википить, додайте ще.
Крок 8
Перелийте сир у форму, в якій він зберігатиметься, і залиште застигати за кімнатної температури. В якості форми підійдуть емальовані, скляні або пластикові контейнери та миски. Потім накрийте форму кришкою і відправте в холодильник. Через дві години сир буде готовий.
Крок 9
Я залишала сир на ніч, зранку його легко дістала з миски. Правильно зварений сир легко ріжеться і не прилипає до ножа. Дуже смачно їсти його просто так, зі свіжим хлібом і вершковим маслом. Приємного апетиту!

Не раджу брати велику кількість сиру одразу. 500 грамів - оптимально для початку. З такої кількості у вас вийде близько 250 грамів готового продукту.
Не обов'язково увесь час слідкувати за плавленням, я просто перебувала поряд, час від часу помішуючи масу вінчиком. Головне, стежити, щоб не википіла вода в каструлі.
Так вийшло, що перший раз я варила сир півгодини. І наступного дня у мене виявився не твердий, а плавлений продукт. Я знову відправила його на водяну баню, і доварила, ще близько півгодини. Сир уже вийшов майже твердий, нарізати його тонкими скибочками не вийшло, але бутерброд я з'їла)
Висновок: для отримання твердого сиру треба варити близько години, навіть більше. Або використовувати більш сухий сир.
Не забувайте, що продукти, приготовані вдома, мають менший термін зберігання. Готовий сир зберігайте в посуді з кришкою в холодильнику.

Автор рецепта:
Сир без молока домашній
Коментарі
Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Поки що цю тему ніхто не прокоментував...