Смачний сир у домашніх умовах? Простіше простого! Зробити бринзу з коров'ячого молока не складе великих труднощів, достатньо мати в наявності саме молоко, сіль і закваску. Як закваску можна використовувати столовий оцет або лимонний сік. Виходить бринза ніжною і трохи солонуватою.
Покрокове приготування
Крок 1
Як зробити бринзу з коров'ячого молока з оцтом у домашніх умовах? Підготуйте всі необхідні продукти. Оцет беріть столовий 9%. Кількість солі регулюйте за смаком. За цим рецептом бринза вийде трохи солонуватою, майже прісною. Про те, яке молоко краще вибрати, читайте наприкінці рецепта.
Крок 2
Молоко налийте в каструлю, поставте на сильний вогонь і доводьте до кипіння. З вибором ідеальної каструлі допоможе стаття про каструлі, посилання в кінці рецепта.
Крок 3
Щойно почне підніматися шапочка піни, влийте оцет і всипте сіль. Молоко відразу почне згортатися пластівцями. Мішайте молоко ложкою. Пластівці мають стати великими, а сироватка зеленуватого кольору. Тримайте молоко на вогні не дуже довго, вистачить двох хвилин. Чим довше ви будете варити, тим твердішим вийде сир.
Крок 4
Злийте отриману масу в друшляк, застелений марлею. Краще скласти її в кілька шарів, щоб майбутній сир не стік у дірочки. Частину сироватки обов'язково залиште, у ній бринза зберігатиметься.
Крок 5
Кінці марлі скрутіть, поставте зверху який-небудь посуд, а на нього вантаж. Залиште отриману конструкцію в такому вигляді на дві години за кімнатної температури. Через дві години у вас вийде ще тепла, але вже досить тверда домашня бринза. Я залишила її в такому вигляді на всю ніч, прибравши конструкцію в холодильник.
Крок 6
Готову домашню бринзу з коров'ячого молока треба зберігати в залишеній сироватці. Можна додати в неї ще солі й проварити, тоді бринза під час зберігання не засохне й насититься ще більшим смаком. Приємного апетиту!
Головний інгредієнт для приготування бринзи в домашніх умовах - це молоко. Тому до його вибору треба поставитися з увагою. Найкраще підійде натуральне коров'яче або козяче. Воно жирне, має виражений смак, що надалі добре позначиться на якості готової бринзи. Магазинне теж підійде, але продукт вийде не такий смачний.
Раджу готувати бринзу з трьох літрів молока мінімум. Я спочатку зварила з літра, причому магазинного - бринза вийшла у вигляді тонкого млинця. Другим заходом я взяла три літри сільського - на виході отримала близько 400 грамів сиру. На смак магазинний продукт значно поступається сільському.