• 55 переглядів
Заливне тісто для пирога на кефірі без дріжджів

Універсальне, просте, для солодкої та несолодкої випічки! Заливне тісто для пирога на кефірі - один із найлегших і найшвидших рецептів. Інгредієнти доступні і практично завжди знайдуться в будинку у дбайливих господинь. Процес приготування нескладний, впорається з ним навіть господиня-початківець.
Рецепт на:
4 порції
Час приготування
20 хвилин
Інгредієнти
Порцій:
4
Борошно пшеничне 1.5 стак.
Кефір 1 стак.
Яйце куряче 1 шт
Олія 2 ст. л.
Сода харчова 0.2 ч. л.
Сіль 0.2 ч. л.
Покрокове приготування
Крок 1
Як зробити заливне тісто для пирога на кефірі? Вбийте в миску куряче яйце. За бажанням курячі яйця для такого тіста можна взагалі не використовувати, але з ними випічка все-таки буде смачнішою та здобнішою. Яйце збиваємо виделкою або вінчиком із додаванням солі. Якщо тісто готується для солодкого пирога, то потрібно додати цукор за смаком і ванілін за бажанням.
Крок 2
Влийте в миску з яєчною сумішшю кефір і рослинну олію без запаху. Перемішайте інгредієнти до отримання однорідної за консистенцією суміші. Кефір необов'язково має бути свіжим, навіть буде ліпше, якщо він буде вчорашній, тісто тоді буде пишнішим, а пиріг із такого тіста краще підніметься. Це чудовий спосіб утилізувати несвіжий кефір, який вже не хочеться вживати в їжу без термічної обробки.
Крок 3
Додайте соду, перемішайте і залиште заготовку тіста на 5 хвилин на столі, щоб відбулася реакція між кефіром і содою. Тим часом можна просіяти пшеничне борошно. Борошно краще просіяти не один раз, щоб наситити його киснем, випічка також вийде більш пишною.
Крок 4
Пшеничне борошно партіями всипаємо в миску з рідиною і замішуємо тісто, за консистенцією густе як сметана. Візуально воно нагадує тісто на оладки. Заливне тісто не рекомендується довго збивати і перемішувати. Врахуйте при цьому, що борошна може знадобитися трохи більше або трохи менше - орієнтуйтеся на консистенцію.
Приготувати таке тісто можна буквально за лічені хвилини.
З такого тіста можна випікати як солодкі пироги, наприклад, з ягодами, шматочками фруктів, джемом та іншими начинками, так і пироги з м'ясом, рибою, куркою, яйцем і зеленню тощо, додавши в першому разі до тіста трохи цукру і не використовуючи або зменшивши його кількість у другому.