• 27 переглядів
Класична панна котта

Ніжна, вишукана, з неповторним вершковим смаком. Класичну панна котта можна подавати з різними солодкими соусами, але й сама по собі вона виходить чудовою. Для неї краще використовувати справжню ваніль, а не її хімічні замінники, так вийде в рази смачніше.
Рецепт на:
4 порції
Час приготування
5 годин
Покрокове приготування
Крок 1
Як зробити класичну панна котта? Підготуйте необхідні інгредієнти. Вершки вибирайте жирні (33%). Стручок ванілі можна замінити на 1 столову ложку цукру з натуральною ваніллю.
Крок 2
Листовий желатин залийте холодною водою. Якщо у вас порошковий желатин, то залийте його 50 мл води. Залиште желатин набухати на 5-7 хвилин.
Крок 4
У сотейник влийте вершки, молоко, всипте цукор і додайте насіння ванілі разом зі стручком (або столову ложку цукру з натуральною ваніллю).
Крок 5
Нагрійте вершки на середньому вогні до кипіння. Щойно маса закипить, приберіть сотейник із вогню. Стручок ванілі вийміть. За бажання можна процідити вершки через дрібне сито, щоб прибрати і насіння.
Крок 6
Желатин вийміть із води, відіжміть і викладіть у гарячі вершки. Якщо ви використовували порошковий желатин, то просто додайте його розбухлим. Розмішайте вінчиком до повного розчинення желатину. Розмішуйте не дуже швидко, щоб на поверхні не з'явилися повітряні бульбашки, інакше десерт не буде однорідним за структурою.
Крок 7
Розлийте вершкову масу, що вийшла, в креманки або порційні формочки. Дайте охолонути при кімнатній температурі та приберіть у холодильник до повного застигання приблизно на 3-5 годин. Якщо готуєте десерт у порційних формочках, то щоб він зберіг форму під час вилучення, краще відразу поставити форму на 2-3 години в морозилку. Тоді десерт вийде вийняти, не пошкодивши його. Перед подачею потрібно 30-40 хвилин потримати його при кімнатній температурі, щоб він зігрівся.
Крок 8
Готовий десерт у розрізі має бути не гладким, не гумовим. Зріз має бути таким, як видно на фото - немов оксамитовим. Саме такий ефект дають правильно зварені вершки. Якщо розріз вийде гладким і однорідним, то це не панна котта, а звичайне вершково-ванільне желе. Отже, щось пішло не так із технологією приготування. Домашню панна котта можна зберігати в морозилці близько 1 місяця. Приємного апетиту!
Ще один спосіб вийняти охолоджену панна котту з формочок - опустити на 2-3 секунди в окріп. Щоправда, тоді краї вашого десерту некрасиво попливуть і він уже не буде таким рельєфним.
Панна котта (італ. Panna cotta - "Варені вершки") - десерт родом із північної частини Італії, що складається з вершків, цукру та ванілі;