У фользі яловичина стає м'якою і дуже соковитою. Ступінь просмажування ростбіфа можна зробити на свій смак. Я не люблю м'ясо з кров'ю, так само як і середнє прожарювання. Мені подобається м'ясо, доведене до повної готовності.
Покрокове приготування
Крок 1
Як запекти яловичину шматком у духовці у фользі? Підготуйте інгредієнти. Щоб приготувати яловичину, нам знадобиться: м'якоть яловичини одним великим шматком бажано без жорстких прожилок (у мене ростбіф); оливкова олія; сушені приправи: орегано, м'ята і мелений коріандр; чорний мелений перець і сіль.
Крок 2
М'якоть яловичини промийте, обсушіть. Натріть м'ясо оливковою олією, сушеними травами, сіллю та перцем. Залиште маринуватися на 2 години в холодильнику.
Крок 3
Викладіть м'ясо на подвійний лист фольги. Зверху вилийте залишки оливкової олії від маринаду. Можна в сотейнику розігріти трохи оливкової олії й обсмажити м'ясо з усіх боків до рум'яної скоринки. Я цього не робила, бо хотілося ніжну яловичину без засмаженої скоринки.
Крок 4
Яловичину ретельно загорніть у подвійний аркуш фольги і покладіть на деко або у форму для запікання.
Крок 5
Поставте м'ясо в попередньо розігріту до 160°С духовку і запікайте приблизно 1 годину. У мене пішло ще близько 25 хвилин, оскільки я не обсмажувала м'ясо перед запіканням. Можна розгорнути яловичину і знову поставити в духовку на 20 хвилин, щоб отримати підсмажену скоринку. Але в такому разі дуже легко пересушити м'ясо, особливо якщо сам шматок не дуже товстий.
Крок 6
Яловичину вийміть із духовки, перекладіть на блюдо. Подавайте м'ясо з будь-яким соусом. Я подавала з м'ятно-базиліковим соусом на основі оливкової олії та арахісу (можна замінити на кедрові горіхи). Приємного апетиту!
Яловичину не слід запікати за надто високої температури, інакше є ризик її пересушити. Оптимально готувати ростбіф після обсмажування за 160 градусів (у деяких рецептах запікання проводять за ще нижчих температур, наприклад, готують за 90 градусів 2-3 години). Багато що також залежить від того, який відруб використовується, якщо вирізка готується швидше, то оковалок довше.
Ступінь просмаження ростбіфа визначається температурою м'яса наприкінці запікання:
60 градусів - із кров'ю;
70 градусів - середнє прожарювання;
80 градусів - повне прожарювання.
Щоб точно визначити, як сильно просмажений шматок, вам знадобиться кулінарний термометр. Якщо його немає, то орієнтуйтеся так: яловичину вагою 1 кг при температурі 160 градусів, як правило, потрібно запікати протягом 30-40 хвилин (залежно від того, який відруб використовується).
Запечене м'ясо з духовки слід одразу ж загорнути у фольгу і в обов'язковому порядку залишити на 30-40 хвилин для відпочинку. За рахунок повільного охолодження соки всередині шматка рівномірно розподіляться, ростбіф вийде дуже соковитим і м'яким.