Дуже смачно, швидко, просто, зі звичайних продуктів, на вечерю! Капуста тушкована класична на сковороді підійде для подачі і як цілком самостійне пісне друге, і як гарнір до м'яса, курки, риби. Ви можете додавати до неї інші інгредієнти: овочі, гриби, сосиски, ковбаси тощо.
Покрокове приготування
Крок 1
Як тушкувати капусту класичну на сковороді? Підготуйте продукти. При виборі капусти враховуйте, що під час тушкування вона сильно втрачає в об'ємі. Я взяла невеликий щільний качан. Овочі вимийте й обсушіть. З качана обірвіть верхнє листя і обполосніть водою. Ще раз обсушіть.
Крок 2
Нашаткуйте капусту якомога тонше. У такому вигляді капуста і виглядає краще, і готуватися буде значно швидше. Рекомендую шаткувати тонкою довгою соломкою.
Крок 3
Ріпчасту цибулю очистіть і наріжте дрібними кубиками. Можете нарізати, втім, тонкими півкільцями - на ваш вибір. Миту моркву почистіть і натріть на крупній тертці.
Крок 4
У глибокій і широкій сковорідці розігрійте половину порції рослинної олії. Перекладіть у сковороду моркву з цибулею. Обсмажте овочі на невеликому вогні хвилин 7-10, помішуючи їх. Цибуля має стати прозорою, а морква зазолотитися. Щойно це сталося, цибулю та моркву перекладіть зі сковороди в окремий посуд. Сковороду вимийте або витріть паперовим рушником. Або можете взяти іншу сковороду.
Крок 5
Поверніть очищену сковорідку на вогонь, налийте в неї олію, що залишилася, і розігрійте її. Викладіть у сковороду капусту. Якщо вона у вас уся не влізла, почекайте трохи: капуста осяде і тоді ви зможете додати ще. Смажте капусту на повільному або середньому вогні близько 10-15 хвилин. Орієнтуйтеся за своєю плитою.
Крок 6
Ось як зменшився в мене об'єм капусти під час смаження. Минуло близько 15 хвилин, вона почала рум'яниться знизу. Можете її перемішати.
Крок 7
Додайте на сковорідку відкладені раніше смажені овочі, сіль і перець. Гарненько перемішайте.
Крок 8
Вогонь зробіть невеликим, накрийте сковорідку кришкою і тушкуйте капусту до готовності. У мене пішло хвилин 15-20. Капуста має стати м'якою. Якщо капуста стара і жорстка, можете додати трохи води під час тушкування і збільшити час готування. Приємного апетиту!
Капуста вийшла м'якою, соковитою, але водночас не розварилася на кашу. Дуже сподобався варіант із попереднім обсмажуванням на олії, раніше я відразу тушкувала її у воді. Цього разу води я додала зовсім трохи, можна було і не додавати, після того, як додається сіль, з капусти виділилося багато соку.
Тепер про різні варіанти приготування.
Раніше, за ГОСТом, до такої капусти обов'язково додавали томатну пасту, вона надає страві приємного кольору та аромату. У самому кінці можна покласти лавровий лист. Спеції обирайте на свій смак.
Часто тушкують капусту з м'ясом, куркою, дуже гарно вона поєднується з копченостями та ковбасними виробами. З фаршем буде схоже на дуже ліниві голубці.
Можна потушкувати її з іншими овочами, це вже буде овочеве рагу.