• 4 126 переглядів
Підлива без м'яса до гречки та рису

Швидка, проста, недорога, із звичайних продуктів! Підлива, приготована за цим рецептом, допоможе, коли в холодильнику зовсім немає м'яса. Ніжна, ароматна овочева підлива підходить до будь-якої каші. Її також можна подати до м'яса, риби та птиці.
Рецепт на:
8 порцій
Час приготування
25 хвилин
Інгредієнти
Порцій:
8
Цибуля ріпчаста 30 г
Вершкове масло 20 г
Борошно пшеничне 0.5 ст. л.
Томатна паста 30 г
Сметана 50 г
Вода 2 стак.
Покрокове приготування
Крок 1
Як зробити підливу без м'яса? Підготуйте продукти. Сметану беріть будь-якої жирності, але не забувайте, що від жирності продуктів, що використовуються вами, залежатиме калорійність страви.
Крок 2
У сотейник викладіть масло і розтопіть його на невеликому вогні. Якщо замість вершкового масла використовувати рафіновану олію, вийде пісний варіант підливи.
Крок 3
Цибулю очистіть від лушпиння. Промийте його, а також ніж холодною водою, щоб при нарізанні цибульний сік не так сильно дратував слизову оболонку очей. Дрібно наріжте цибулину. Додайте в сотейник і потім на маслі до прозорості. Замість цибулі можна взяти білу частину цибулі-порею або цибулю шалот.
Крок 4
Щоб підлива вийшла густою, всипте пшеничне борошно найвищої якості і добре перемішайте. Злегка підсмажте її до золотистості. Вогонь зробіть найменший і постійно перемішуйте борошно, щоб воно не підгоріло.
Крок 5
Приберіть сотейник із плити. Дайте вмісту трохи охолонути. Влийте теплу воду. Щоб уникнути утворення грудочок, вода та борошняна суміш повинні бути теплими та приблизно однаковою температури. Добре все перемішайте. Якщо появи грудок все-таки уникнути не вдалося, протріть суміш через сито.
Крок 6
Поверніть сотейник із соусом на плиту і доведіть його до кипіння. Коли підлива закипить, додайте томатну пасту. Знову перемішайте і доведіть все до кипіння.
Крок 7
Заправте соус, що вийшов сметаною, доведіть до кипіння і зніміть з вогню. Соус готовий. Сметану чудово може замінити натуральний густий йогурт без добавок чи вершки жирністю 20%. Для приготування пісного варіанта молочних продуктів не додавайте.
Крок 8
Відмінна підлива, яка підходить практично до всіх основних других страв і гарнірів: котлет і тефтелей, відвареного і смаженого м'яса, дичини і риби. Подаючи підливу до гарнірів, полийте їх зверху. Особливо смачними будуть відварені макарони, гречка, картопляне пюре, тушкований розсипчастий рис, пшенична каша.
Ви можете урізноманітнити смак підливи, додавши спеції до смаку.
Якщо хочете, додайте подрібнену зелень (пір'я зеленої цибулі, кріп, петрушку).
Цибулю обсмажте з крупно натертою морквою. Також можна додати інші інгредієнти болгарський перець, помідори, печериці, цвітну капусту.
Замість томатної пасти можна влити томатний сік. Якщо в його складі вже є сіль, враховуйте це, коли солитимете підливу, інакше пересоліть.
Якщо потрібно, готову підливу можна заморозити. Остудіть, перекладіть в контейнер, що закривається, і сховайте в морозилку. Зберігається вона може 2-3 місяці за температури -18 градусів. Розморожувати соус слід на нижній полиці холодильника або в мікрохвильовій печі. Перед вживанням прогрійте його на сковороді.