• 110 переглядів
Куліш із пшона домашній класичний

Апетитний, наваристий, ситний, щодня. Куліш із пшона можна готувати на багатті або на плиті. За консистенцією виходить щось середнє між кашею та супом. Грудинка надає страві приємного копченого присмаку. Чудовий обід для всієї родини.
Інгредієнти
Порцій:
6
Бульйон м'ясний 2 л
Крупа пшоняна 200 г
Грудинка свинна копчена 150 г
Картопля 3 шт
Морква 1 шт
Цибуля 1 шт
Лавровий лист 2 шт
Вершкове масло 1 ст. л.
Перець чорний мелений за смаком
Сіль за смаком
Покрокове приготування
Крок 1
Як зварити куліш із пшона домашній класичний? Дуже просто! Спочатку підготуйте необхідні інгредієнти за списком. Готувати куліш можна на воді чи м'ясному бульйоні. При використанні бульйону страва вийде з більш вираженим смаком.
Крок 2
У каструлі на середньому вогні закип'ятіть м'ясний бульйон чи воду. Ви можете варіювати густоту кулешу, використовуючи більше або менше бульйону.
Крок 5
Копчену грудинку наріжте тонкими смужками. Замість грудинки можете взяти сало. У такому разі куліш вийде жирніший.
Крок 7
Цибулину очистіть від лушпиння і наріжте дрібними кубиками. Якщо ви чи ваші діти не любите цибулю, можете взагалі її чи додати цілу цибулину на етапі варіння картоплі і потім викинути.
Крок 8
Кріп вимийте, обтрусіть від вологи і дрібно порубайте. За бажанням можете замінити або доповнити іншою зеленню, наприклад, петрушкою, кінзою, зеленою цибулею або використовувати суміш різних трав.
Крок 10
Потім всипте промите пшоно. Варити на слабкому вогні 5-7 хвилин. Пшоно не повинно сильно розваритися і втратити форму.
Крок 11
У сковороді на середньому вогні розтопіть вершкове масло. Викладіть цибулю та обсмажте до прозорості.
Крок 12
Додайте моркву та грудинку. Смажте, помішуючи, ще 5 хвилин. Якщо замість грудинки використовуєте сало, спочатку обсмажте його до зажаристих шкварок. А потім уже додавайте моркву та цибулю.
Крок 13
Перекладіть засмажку в каструлю. Додайте лаврове листя, посоліть, поперчіть до смаку. Варіть ще 5-7 хвилин до готовності пшона та картоплі.
Куліш - це старовинна українська рідка каша або густа юшка. Тобто це одночасно і перша, і друга страва, дуже навариста і ситна.