• 4 014 переглядів
Класичний кекс в духовці

Дуже смачно, просто, доступно та швидко, до чаю! Це та випічка, яку зможе зробити абсолютно будь-хто. Адже для цього потрібні дешеві продукти і небагато часу, а результат буде чарівний – повітряний та в міру вологий.
Рецепт на:
4 порції
Час приготування
1 годину
Інгредієнти
Порцій:
4
Вершкове масло 175 г
Цукор 175 г
Яйце куряче 3 шт
Борошно пшеничне 240 г
Родзинки 150 г
Ванільний цукор 1 пач.
Розпушувач тіста 0.5 ч. л.
Покрокове приготування
Крок 1
Як приготувати кекс в духовці? Підготуйте усі необхідні інгредієнти. Заздалегідь (години за 2-3) дістаньте яйця та вершкове масло з холодильника, щоб вони встигли нагрітися до кімнатної температури. Олія повинна повністю розм'якшитися.
Крок 2
Масло перекладіть у глибоку миску. Всипте звичайний та ванільний цукор. Останній можна замінити ванільною есенцією чи ваніліном. Ванілін додавайте на кінчику ножа, інакше він надасть готовій випічці гіркоту. Збийте масу міксером або віночком до пишного кремоподібного стану. Важливо, щоб кристали цукру повністю розчинилися.
Крок 3
Не припиняючи збивання, по одному додайте яйця. Щоразу ретельно розмішуючи масляну суміш до однорідності. Яйця попередньо промийте з содою в теплій воді, тому що на їх поверхні можуть бути шкідливі бактерії.
Крок 4
Додайте в миску ізюм. Його слід попередньо промити під проточною водою та запарити. Не ігноруйте цей крок, інакше він погано пропечеться і осяде на дно кексу. Як правильно розпарити родзинки? Залийте його гарячою водою та залиште на 10-15 хвилин. За цей час він стане м'яким. Злийте воду та обсушіть сухофрукти паперовими рушниками. Додайте в масляну суміш і ретельно розмішайте віночком, розподіляючи його по всьому тесту.
Крок 5
Борошно з розпушувачем (так він краще розподілиться по тесту) просійте через сито, це наситить борошно киснем і випічка вийде пишним. Замінити розпушувач можна содою (1 ч. л) погашеною 9% оцтом (1 ст. л). Додайте борошно в миску порціями і замішуйте тісто. Можливо, борошна знадобиться менше або більше, ніж зазначено. Орієнтуйтесь на консистенцію. Готове тісто має бути схожим на дуже густу домашню сметану. Докладніше читайте наприкінці рецепту.
Крок 6
Форму для випікання вистеліть пергаментом, щоб кекс не пригорів. Викладіть у неї тісто. Розрівняйте поверхню силіконовою лопаткою. Змочіть лопатку в холодній воді і в кількох місцях проріжте кекс наскрізь, щоб він добре пропікся. Поставте форму заздалегідь розігріту до 160-180 градусів, випікайте кекс близько 60-80 хвилин до рум'яності. Час та температура вказані приблизно. Докладніше читайте у статті за посиланням, наприкінці рецепту.
Крок 7
Перевірте готовність кексу, проткнувши його дерев'яною шпажкою. Якщо вона вийшла сухою, виймайте випічку з духовки. Коли кекс повністю охолоне, обережно звільніть його з форми та перекладіть на пласку страву. Не забудьте зняти пекарський папір. Щедро посипте кекс зверху цукровою пудрою через дрібне ситечко. Приємного чаювання!
Кекс вийшов ідеальним! Все в ньому в міру. Смачний, пухнастий, ароматний, ніжний і не нудотний. Наступного дня він стане ще смачнішим.
Для яскравішого аромату можна додати в тісто цедру апельсина або лимона. Також готовий кекс можна покрити шоколадною глазур'ю, змастити молоком, що згущує, кисленьким варенням або посипати кондитерською присипкою.