• 21 переглядів
Проста шарлотка з яблуками в пишній духовці

Найсмачніша, найпростіша, найкраща випічка для всієї родини! Пишна шарлотка з яблуками вам сподобається з першого разу. У неї є один секрет, який і робить її дуже повітряною, ніжною, високою. На нарізку фруктів та заміс тесту піде не більше 10 хвилин, решта часу пиріг запікатиметься в духовці.
Рецепт на:
8 порцій
Час приготування
1 годину
Інгредієнти
Порцій:
8
Покрокове приготування
Крок 1
Як спекти яблучну шарлотку? Простіше простого! Для початку підготуйте потрібні інгредієнти. Яблука можна брати одного сорту або різних. Головне, щоб вони самі по собі були смачні, запашні та соковиті. Яйця беріть великі добірні. Якщо яйця дрібні, краще візьміть на 1 більше. Про тонкощі приготування пишного бісквіту та роботу різних духовок читайте в окремих статтях наприкінці рецепта.
Крок 2
Яйця збийте міксером до появи легкої піни. Потім поступово невеликими порціями всипте цукор і збивайте до отримання пишної маси протягом 3-5 хвилин. Щоб перевірити, як збили яйця, проведіть лопаткою лінію по масі. Якщо слід тримається 1-2 секунди, яйця збиті до потрібної консистенції. Якщо слід миттєво зникає, слід продовжити збивання. При цьому важливо не перезбити яйця – на поверхні мають бути дрібні бульбашки.
Крок 3
Борошно просійте з розпушувачем в окрему миску. Борошно потрібно просівати обов'язково - так воно насичується киснем, а тісто набуває легкості. Якщо є час, то краще навіть просіяти борошно двічі.
Крок 4
Продовжуючи збивати яйця тепер уже на низьких обертах, частинами додайте в тісто просіяне борошно. Борошна може знадобитися менше або більше. Про борошно читайте в статті наприкінці рецепта. Якщо збивати на високих обертах, то тісто може сильно осісти і втратити легкість, адже що довше збиваються яйця, то щільнішими вони стають, а з маси йде кисень. Можна скористатися і лопаткою, але міксер все ж змішає тісто якісніше і рівномірніше.
Крок 5
Тісто має вийти як густа сметана. Але при цьому в ньому мають залишитися бульбашки повітря, хоч і не в такій кількості, як до додавання борошна.
Крок 6
Яблука вимийте, очистіть від шкірки, видаліть серцевину і наріжте середніми шматочками. Я не зчищала шкірку, бо в моїх яблуках вона тонка і я не маю нічого проти шкірки))
Крок 8
Форму (20-22 см) застеліть пергаментом і змастіть дно (але не стінки!) вершковим маслом. Викладіть у форму тісто і розрівняйте. За бажання зверху рівномірно присипте тісто тонким шаром цукру. Я цього не робила, тісто і так було солодким. Випікайте шарлотку в попередньо розігрітій до 180°С духовці близько 40-50 хвилин. Перші 25 хвилин дверцята духовки не відчиняйте, інакше пиріг осяде. Готовність перевіряйте дерев'яною шпажкою - вона має виходити сухою.