• 632 переглядів
Заливний пиріг із ягодами та сметаною

Дуже смачно й апетитно, для сімейного чаювання! Заливний пиріг з ягодами і сметаною робиться досить просто і досить швидко. Виходить дуже ароматним, з ніжною начинкою і дуже красивим на вигляд і в розрізі. Чудово підійде для зустрічей у колі друзів і рідних.
Рецепт на:
6 порцій
Час приготування
1 годину 30 хвилин
Інгредієнти
Порцій:
6
Покрокове приготування
Крок 2
Ягоди переберіть, вимийте і обов'язково ретельно обсушіть. Видаліть хвостики та чашолистки. Ягоди можна брати абсолютно будь-які залежно від сезону. Я брала суницю, полуницю, земклунику, білу смородину та аґрус. Ягоди мають бути щільними, без ознак псування і не водянистими (інакше начинка може залишитися рідкою через велику кількість соку).
Крок 3
У миску покладіть вершкове масло, розтопіть і остудіть. Це можна зробити на плиті або в мікрохвильовці. Тільки обов'язково прикривайте миску кришкою, якщо розтоплюєте в мікрохвильовій печі, воно може вибухнути й розлетітися по всій поверхні.
Крок 4
Всипте в розтоплене масло цукор і перемішайте. Цукор можна взяти абсолютно будь-який, а тростинний цукор додасть готовому пирогу ще й легкого аромату карамелі.
Крок 5
Додайте сіль і знову перемішайте. Сіль візьміть велику, оскільки дрібним помелом дуже легко пересолити.
Крок 6
Яйце вимийте в теплій воді з содою, оскільки на його поверхні можуть бути шкідливі бактерії. Розбийте яйце в чашку, щоб переконатися в його свіжості, і тільки після цього додайте в масляну масу. Усе гарненько перемішайте до однорідності.
Крок 7
У миску з яєчно-масляною масою просійте борошно через дрібне сито. Це наситить борошно киснем і позбавить від сміття, якщо таке було. Оскільки в цьому тісті немає розпушувача, борошно найкраще взяти вищого ґатунку або спеціальне для кондитерських виробів.
Крок 8
Швидко замісіть м'яке ніжне тісто. Не місіть його довго, оскільки пісочне тісто стає жорстким від тривалого замісу. Покладіть тісто в пакет і приберіть у холодильник на 15-20 хвилин, щоб воно дозріло.
Крок 9
Зробіть сметанну заливку. Для цього змішайте сметану, яйце і цукор до однорідності. Сметану візьміть обов'язково натуральну і густу, інакше ви ризикуєте отримати рідку начинку.
Крок 10
Вийміть тісто з холодильника і покладіть у роз'ємну форму діаметром 20-22 сантиметри. Розподіліть тісто рівним шаром по дну і стінках форми. Увімкніть духовку розігріватися до температури 180 градусів.
Крок 12
Покладіть ягоди в хаотичному порядку нагорі. Не потрібно топити ягоди, вони самі опустяться під своєю вагою.
Крок 13
Поставте пиріг у розігріту до 180 градусів духовку і випікайте близько 40 хвилин. Готовий пиріг вийміть із печі та повністю остудіть у формі. Час вказано приблизно, орієнтуйтеся на особливості роботи вашої духовки.
Крок 14
Вийміть пиріг із ягодами на пісочному тісті з форми та подавайте. Якщо на ваш погляд ще начинка рідкувата, поставте пиріг у холодильник на кілька годин для стабілізації.