• 16 переглядів
Класична паска великодня з родзинками як у бабусі

Смачна, повітряна, до Світлого свята! Класична паска великодня з родзинками як у бабусі робиться зі здобного дріжджового тіста і виходить м'якою та пористою. Вона стане справжньою окрасою столу! Наповніть свій дім дивовижним ароматом чудової випічки!
Рецепт на:
6 порцій
Час приготування
3 години
Інгредієнти
Порцій:
6
Молоко 500 мл
Борошно пшеничне 1 кг
Вершкове масло 200 г
Цукор 300 г
Яйце куряче 6 шт
Дріжджі сухі 12 г
Родзинки 275 г
Ванільний цукор 1 ч. л.
Сіль 0.25 ч. л.
Покрокове приготування
Крок 1
Як спекти класичну паску великодню з родзинками як у бабусі? Підготуйте продукти для приготування паски. Яйця та олію вийміть із холодильника заздалегідь, вони мають стати кімнатної температури. Сухі дріжджі подивіться на пакеті, щоб вони були розраховані на кг борошна. Я робила половину порції.
Крок 2
Спочатку поставте опару. Для цього візьміть половину від загальної кількості борошна, змішайте його з сухими дріжджами. Молоко підігрійте до теплого стану. Воно має бути на дотик приємно теплим, але не гарячим. Влийте молоко в борошно при постійному розмішуванні. Опара буде досить рідкою, сильно замішувати її не треба.
Крок 3
Накрийте посуд з опарою рушником і приберіть у тепле місце на півгодини. За цей час вона має підрости і збільшитися в розмірі вдвічі.
Крок 4
Яйця розділіть на білки та жовтки. Жовтки збийте з цукром і ванільним цукром до пишної світлої маси.
Крок 5
Білки збийте до крутих піків. Щоб білки добре збилися, посуд має бути чистим. Обов'язково помийте насадки міксера після жовтків.
Крок 6
Додайте збиті жовтки в опару, перемішайте. Покладіть сіль і розм'якшене вершкове масло. Добре вмішайте його руками.
Крок 8
Просійте борошно, що залишилося. Борошно додавайте поступово, невеликими порціями, орієнтуйтеся на потрібну консистенцію тіста. Враховуйте той факт, що борошна може знадобитися трохи більше або менше, орієнтуйтеся на консистенцію тіста.
Крок 9
Замісіть тісто. Я місила руками, воно досить швидко стало однорідним, але в жодному разі не густим. Тісто для пасок не розкочується, воно й має бути дуже м'яким. Накрийте посуд із тістом рушником і приберіть у тепле місце на годину.
Крок 10
Поки тісто піднімається, підготуйте родзинки. Спочатку їх промийте, а потім залийте окропом на 15 хвилин. Воду злийте і розкладіть родзинки на серветку просохнути.
Крок 11
У сухі родзинки додайте ложку борошна і добре перемішайте, щоб кожна родзинка була обвалена в борошні.
Крок 13
Додайте родзинки в тісто, вимісіть його, щоб вони рівномірно розподілилися. Накрийте рушником, залиште на 10 хвилин.
Крок 14
Підготуйте формочки для випічки. За необхідності змастіть їх олією. Розкладіть тісто по формах, заповнюючи їх на одну третину, не більше. Паски під час випікання виростуть у розмірі. Залиште тісто у формах відпочити ще на 10 хвилин.
Крок 15
Розігрійте духовку до 100°С. Поставте форми з пасками і тримайте при такій температурі 10 хвилин, потім нагрівання збільште до 180°С і печіть паски до готовності, 45-50 хвилин. Мої пеклися 40 хвилин. Орієнтуйтеся за часом приготування на особливості своєї духовки. Під час випікання духовку не відкривайте. Готові паски остудіть, накривши рушником.
З цієї кількості продуктів вийде шість пасок, кожна вагою близько 350 грамів. За бажання зверху змастіть паски будь-якою помадкою.
Я не часто печу паски, просто через те, що вони в мене не виходять. Ці вийшли з першого разу - м'які, смачні, ароматні! Залишу цей рецепт у свою скарбничку. Рецепт помадки не даю, бо вона не зовсім вдала.