ГоловнаРецептиВипічка / Великодня паска сирна

Ароматна, з вологим важким м'якушем, на свято! Великодня сирна паска робиться на дріжджах і виходить дуже пишною та м'якою. Сир надає їй вершкового аромату та деякої соковитості. Ця випічка одна з найсмачніших з усіх приготованих мною до Світлого свята.

Рецепт на:
2 порції
Час приготування
5 годин

Інгредієнти

Порцій:
2
Для паски
Сир 125 г
Цукор 115 г
Родзинки (або суміш родзинок, цукатів та горіхів) 50 г
Олія (для змащування рук) 1 ч. л.
Сіль (щіпка) за смаком
Для глазурі
Цукор 200 г
Вода (35 для желатину, 60 для сиропу) 95 мл

Покрокове приготування

Крок 1
Як зробити великодню сирну паску з сиром? Підготуйте продукти. Сир візьміть найжирніший, у мене 9%. Вибирайте натуральний, якісний сир, не зернистий і не пастоподібний. Це ж стосується і масла. Дістаньте його з холодильника заздалегідь, щоб воно розм'якшилося. Теплими мають бути і яйця, вийміть їх разом із маслом. Крім ванільного цукру ви можете покласти корицю, кардамон, шафран. А разом із родзинками - цукати та горіхи.
Крок 2
Насамперед приготуйте опару для паски. Для цього всипте в глибоку миску, в якій плануєте замішувати тісто, сухі дріжджі та чайну ложку цукру. Залийте все це теплим молоком. Теплим, але не гарячим, щоб не вбити живі дріжджі. Перемішайте і всипте чайну ложку борошна. Розмішайте опару ще раз до однорідності, накрийте миску і залиште постояти 20 хвилин.
Крок 3
Поки опара піднімається, підготуйте інші інгредієнти. Сир збийте блендером разом із м'яким вершковим маслом до однорідного стану. Якщо у вас немає блендера, то протріть сир через сито. Краще це зробити обов'язково - тісто буде одноріднішим, без грудочок.
Крок 4
Яйце і жовток вбийте в іншу миску. Збийте їх зі звичайним і ванільним цукром до пишної світлої маси.
Крок 5
Опара тим часом підніметься і запузириться - це означає, що дріжджі активні та готові працювати. Якщо цього не сталося, замініть їх.
Крок 6
Додайте в опару збиті яйця та перетертий сир з маслом. Всипте дрібку солі - вона збалансує смак.
Крок 7
Перемішайте масу до однорідності.
Крок 8
Просійте до неї борошно. Раджу почати з 200 грам, оскільки його може знадобитися більше або менше зазначеної кількості. Перемішайте тісто спочатку вінчиком, а коли воно стане густим - руками. Можете змастити руки рослинною олією, щоб було зручніше місити. Я одягла рукавички.
Крок 9
Замісіть тісто протягом 15 хвилин, за необхідності підсипаючи борошна. Воно має стати однорідним, але при цьому залишитися м'яким і трохи липким. У мене пішло трохи менше борошна, близько 230 грамів.
Крок 10
Зберіть тісто в кулю, накрийте миску рушником або кришкою і приберіть у тепле місце на 2 години. Я зазвичай прибираю його в духовку (яка не працює). За цей час тісто збільшиться у 2 рази.
Крок 11
Родзинки (а також цукати, якщо ви їх використовуєте) добре промийте, обсушіть і обваляйте в борошні - так вони рівномірно розподіляться по тісту. Тісто обімніть, всипте в нього родзинки і вмішайте їх рукою.
Крок 12
Розділіть тісто на рівні частини за кількістю пасок, які ви плануєте спекти. У мене дві форми розміром 10*9 см (10 - діаметр дна).
Крок 13
Покладіть шматки тіста у форми, заповнюючи їх приблизно наполовину. Потім приберіть їх знову в тепле місце на годину.
Крок 14
Печіть паски в духовці, розігрітій до 160°С, від 30 до 40 хвилин, залежно від їхнього розміру. Паски мають зарум'янитися зверху. Готові паски дістаньте з духовки і повністю остудіть.
Крок 15
Приготуйте глазур. З цієї кількості продуктів вийде багато глазурі, на 6 пасок мінімум. На меншу порцію буде незручно відміряти желатин.
Крок 16
Залийте желатин 35 мл води, перемішайте і залиште для набухання. Час залежатиме від виду желатину. У мене швидкодіючий - він набухає за 5 хвилин. Скільки потрібно вашому, читайте на упаковці.
Крок 17
Цукор всипте в сотейник, залийте його водою, що залишилася (60 мл). Перемішайте і поставте на середній вогонь. Проваріть сироп, помішуючи, практично до закипання, але не кип'ятіть. Щойно з'являться перші бульбашки, зніміть із вогню.
Крок 18
Викладіть у гарячий сироп набряклий желатин. Перемішайте до його повного розчинення. Трохи остудіть масу.
Крок 19
А потім збийте міксером до білого кольору і густої консистенції.
Крок 20
Покрийте готовою глазур'ю паски. Не кваптеся, спочатку вона буде рідкою і може стекти. Але й не затягуйте надто довго - желатин, остигаючи, почне застигати.
Крок 21
Прикрасьте паску за своїм бажанням. Подавайте до столу. Приємного апетиту!

Якщо ви хочете подати паску у формі, то обирайте їх меншого розміру. Якраз вийде дві невеликих. Або печіть одну, але у більшій формі.

Автор рецепта:
Великодня паска сирна
Коментарі
Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Поки що цю тему ніхто не прокоментував...