ГоловнаРецептиВипічка / Здобні булочки дріжджові на молоці

Дуже смачні, пишні, недорогі, з простих продуктів! Здобні дріжджові булочки на молоці виходять надзвичайно повітряними і красивими. На вигляд вони не відрізняються від покупних, особливо якщо прикрашені штрейзелем. Але ви можете їх посипати цукром, обмазати жовтком або полити цукровою помадкою.

Рецепт на:
12 порцій
Час приготування
2 години 30 хвилин

Інгредієнти

Порцій:
12
Для штрейзеля
Для змащування
Яйце куряче (невелике) 1 шт

Покрокове приготування

Крок 1
Як зробити красиві здобні булочки з дріжджового тіста на молоці без начинки в духовці в домашніх умовах? Відміряйте необхідні продукти. Молоко підійде будь-якої жирності. Його потрібно лише злегка підігріти. Пшеничне борошно візьміть вищого ґатунку. Усі тонкощі роботи з борошном ви дізнаєтеся прочитавши статтю в кінці рецепта на цю тему. Ванільний цукор можна замінити на ванілін.
Крок 2
У відповідну за розміром миску просійте борошно. Це потрібно зробити обов'язково, щоб борошно збагатилося киснем. Це зробить тісто більш повітряним, пишним і легким на підйом.
Крок 3
Спочатку активуйте дріжджі. Це дасть змогу також перевірити їхню якість. У невеликій мисочці з'єднайте дріжджі, 1 ч. л. цукру і приблизно половину трохи теплого молока. Перемішайте і залиште масу на 10-15 хвилин. На поверхні має з'явитися пінна "шапочка". Якщо цього не сталося або дріжджі піднялися слабко, значить, вони неважливої якості і їх краще замінити. На таких дріжджах тісто не буде вдалим. Усе про дріжджі читайте в статті наприкінці рецепта.
Крок 4
Вершкове масло розтопіть на повільному вогні, дайте трохи охолонути.
Крок 5
Для замісу тіста виберіть просторий, широкий, стійкий посуд, щоб було зручно робити заміс. Вінчиком збийте яйця з цукром, сіллю та ванільним цукром до однорідності.
Крок 6
Влийте молоко, що залишилося, перемішайте.
Крок 7
Додайте дріжджову суміш, що підійшла, добре перемішайте.
Крок 8
Влийте вершкове масло, перемішайте до однорідності.
Крок 9
Всипте приблизно 3/4 просіяного борошна, можна робити це через сито. Повторне просіювання не буде зайвим. Відразу все борошно не додавайте, його може знадобитися більше або менше від зазначеної кількості. Це залежить від якості та властивостей використовуваного борошна. Залежно від якості борошна його може знадобитися трохи більше або трохи менше. Про борошно та його властивості докладніше можна прочитати в окремій статті, посилання в кінці рецепта.
Крок 10
Перемішайте тісто спочатку ложкою. Воно ще досить липке та в'язке.
Крок 11
Борошно, що залишилося, підсипайте невеликими порціями, одночасно перемішуючи масу руками. При цьому контролюйте консистенцію тіста. Не додавайте борошна занадто багато, щоб тісто не вийшло тугим і важким.
Крок 12
Тісто має вийти м'яким, податливим. Воно може зовсім трохи липнути до рук. З тіста сформуйте кулю, прикрийте зверху рушником або харчовою плівкою. Залиште тісто в теплому місці для дозрівання.
Крок 13
Поки підходить тісто, приготуйте штрейзель. Масло має бути холодним, але не замороженим. Штрейзеля виходить досить багато і частина залишається. Штрейзель, що залишився, можна заморозити або просто приготувати його вдвічі менше.
Крок 14
Борошно просійте в миску.
Крок 15
Всипте до борошна цукор, перемішайте.
Крок 16
Додайте до борошняної суміші холодне масло.
Крок 17
Усе перетріть руками до отримання розсипчастої масляної крихти. Якщо крихта недостатньо розсипчаста, додайте трохи борошна. Готовий штрейзель прикрийте і приберіть у холодильник, щоб масло не розтануло.
Крок 18
Тісто піднялося, збільшившись в об'ємі приблизно в 2,5 раза. Зазвичай це відбувається за 1 год-1 год 30 хвилин. Час підйому залежить від температури навколишнього середовища та активності дріжджів.
Крок 19
Тісто акуратно обімніть, викладіть на стіл, присипаний борошном. Розділіть тісто на однакові шматочки залежно від бажаного розміру булочок.
Крок 20
З кожного шматочка тіста скачайте колобок. Викладіть сформовані булочки на застелене пергаментом деко. Можна зробити булочки з будь-якою солодкою начинкою: джемом, густим варенням, родзинками. Правильно вибрати пергаментний папір ви зможете, прочитавши окрему статтю про особливості пергаменту, посилання є в кінці рецепта.
Крок 21
Прикрийте булочки харчовою плівкою або легким рушником і залиште для вистоювання на 15 хвилин.
Крок 22
Яйце збийте виделкою до однорідності.
Крок 23
Змастіть поверхню булочок збитим яйцем.
Крок 24
Щедро посипте булочки зверху штрейзелем.
Крок 25
Випікайте здобні дріжджові булочки зі штрейзелем на молоці в заздалегідь розігрітій до 180С духовці близько 25 хвилин до рум'яності. Час приготування залежатиме від особливостей роботи духовки, тому коригуйте режим і тривалість випікання, виходячи з цього.
Крок 26
Приємного апетиту!
Автор рецепта:
Здобні булочки дріжджові на молоці
Коментарі
Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Поки що цю тему ніхто не прокоментував...